Uncategorized

С.К. Велика Србија -фудбал у Србији

 

Мајицу С.К.Велика Србија можете поручити онлајн преко сајта www.bunkerbeograd.com

Odavno ne postoji, više puta menjao je ime, ali da nije bilo “FK Velika Srbija” srpska fudbalska istorija bila bi siromašnija a Crvena zvezda možda ne bi bila crvena i možda ne bi imala svoj stadion na kome je bio onaj „Velike Srbije“, odnosno „SK Jugoslavije“, tj. „SK 913“…. Ali, pođimo redom.

Pre tačno 100 godina, 6. avgusta 1913, u beogradskoj kafani “Kasina” osnovan je Fudbalski klub “Velika Srbija”. Inicijator je bio inženjer Danilo Stojanović, poznatiji kao Čika Dača, jedan od pionira fudbala u Srbiji, takođe osnivač kragujevačke Šumadije (1906) i BSK (1911). Zanimljivo je da je Čika Dača morao da ode iz BSK-a kao “disident”. Pred prijateljsku utakmicu BSK – Šumadija poslao je pismo u Kragujevac u kome je opisao karakteristike igrača BSK-a. Bez obzira  što je Šumadija glatko izgubila, njegov gest je protumačen kao “izdaja” zbog čega je, ljut, napustio klub a sa njim su pošli i neki igrači. Čika Dača je uskoro ceo đački fudbalski klub “Slavija”, koji je delovao na Vračaru i u kome se posebno isticao Jovan Ružić, preveo u novoosnovanu “Veliku Srbiju”. Istorija kaže da je prvi “večiti derbi” izmedju “crvenih” (Velika Srbija) i “plavih” (BSK) odigran 8. septembra 1913. Bilo je 2-0 za “plave”.

Početak Prvog svetskog rata prekinuo je aktivnost novog kluba a kada je ratni vihor minuo obnovljen je, u duhu novog vremena i nove države, pod imenom SK Jugoslavija. Ubrzo je izrastao u jedan od najboljih klubova ondašnje kraljive a 1924. i 1925. bio je dvostruki prvak države kao prvi srpski klub kome je to uspelo. Tokom obe sezone Jugoslavija je igrala u gotovo nepromenjenom sastavu: Nemeš – Ivković, Petrović – Načević, Mahek, Marković – Đurić(Đorđević), D.Jovanović, Luburić, Petković, Sekulić. Trener je bio Čeh A.Blah.

Zvezde tima bili su Milutin Ivković – Milutinac, golgeter Dragan Jovanović, poznatiji pod neobičnim nadimkom Žena (u oba prvenstva bio je prvi strelac sa 6, odnosno 4 gola). Prvenstva su igrana po turnirskom sistemu, Jugoslavija je 1924. u finalu pobedila Hajduk sa 2-1 a godinu dana kasnije Građanski, i to u Zagrebu, sa 3-2. Navijačkim vozom iz Beograda u Zagreb je išlo oko 1.000 ljudi a na povratku fudbalerima je priređen veličanstven doček.

“Jugoslavija” nikada više nije bila prvak Jugoslavije, u deceniji između 1930. i 1940. bila je u senci svog večitog rivala BSK i hrvatskih klubova, ali je bila jak klub, sa nizom istaknutih igrača, reprezentativaca. Boje reprezentacije branili su golmani Spasić i Ljuba Lovrić, Moma Đokić i Bane Sekulić  bili su među slavnim “urugvajacima” u Montevideu 1930, Dobrivoje Zečević istaknuti napadač, zatim Nikola Perlić (strelac jednog od dva istorijska gola za pobedu nad Englezima od 2-1 u Beogradu 1939), Lojančić, Anđelković, pa Aca Petrović – “Pikavac”…

Godine 1932. SK Jugoslavije je na svom stadionu, tamo gde je danas stadion Crvene zvezde, prva u zemlji instalirala reflektore.

Kada je izbio Drugi svetski rat klub je morao još jednom da promeni ime. Jovan Ružić, nekadašnji fudbaler (jedini Srbin u prvoj jedanaestorici Jugoslavije u prvom meču na Olimpijadu u Anversu 1920. protiv Čehoslovačke), napravio je anketu među starim članovima koji su odlučili da se klub nazove SK 1913, po godini osnivanja. Klub je nastavio aktivnost i tokom rata a poslednji “večiti derbi” odigran je sa BSK-om u septembru 1944. za Pehar Nušićeve knjižare. Bilo je 1-0 za BSK.

Posle Drugog svetskog rata klub, zvanično, nije obnavljan ali se na njegov stadion “uselila” novo-osnovana Crvena zvezda.

O istoriji Velike Srbije/SK Jugoslavije/SK 1913. moglo bi mnogo toga da se kaže, mnogo je i rečeno u nekim knjigama koje se bave istorijom srpskog fudbala, a ovaj tekst ima za cilj samo da podseti na jedan značajan datum iz naše fudbalske prošlosti.